Top 10 fotbalisti care au castigat balonul de aur

10. Eusebio

Eusebio da Silva Ferreira, GCIH , GCM  ; născut la 25 ianuarie 1942), cunoscută doar ca Eusebio . El este considerat unul dintre cei mai buni fotbalisti din toate timpurile, de către IFFHS , . El a ajutat echipa națională portugheză a ajunge pe locul al treilea la Cupa Mondială 1966 , fiind golgheter al turneului cu nouă goluri (dintre care șase au fost marcate la Goodison Park ), precum și primirea Ball Bronz de atribuire. El a câștigat Balonul de Aur de atribuire în 1965 și a fost runner-up în 1962 și 1966. El a jucat pentru Benfica de 15 ani din 22 sa ca fotbalist, fiind astfel asociat în principal cu clubul portughez, si este echipa din toate timpurile golgheterul cu 638 goluri marcate în 614 de jocuri oficiale

9. Luis Figo

Luís Filipe Madeira Caeiro Figo, OIH , (născut la 04 noiembrie 1972) este un portughez fostul internațional fotbalist . El a jucat ca un mijlocaș de Sporting CP , FC Barcelona , Real Madrid , și Internazionale . Sa retras din fotbal pe 31 mai 2009.  Figo a fost  numit anul 2000 Fotbalistul Anului in Europ , in  2001 FIFA ii acorda titlu de Jucătorul Anului în lume , și a fost numit printre FIFA 100 top jucatori.

In anul 2000, mijlocasul portughez a fost ales cel mai bun jucator al lumii si a fost recompensat cu “Balonul de Aur”.

8. Ronaldinho

Ronaldo de Assis Moreira (născut la 21 martie 1980 în Porto Alegre), cunoscut ca Ronaldinho sau Ronaldinho Gaúcho, este un jucător de fotbal brazilian care joacă pentru echipa din țara sa natală Flamengo și pentru echipa națională a Braziliei.

Ronaldinho în portugheză înseamnă „Ronaldo cel mic” este cunoscut în Brazilia dupa porecla „Gaúcho” pentru a-l deosebi de Ronaldo, care deja era denumit „Ronaldinho” în Brazilia. Ronaldo și-a păstrat primul nume după mutarea în Europa, permțându-i astfel lui Ronaldinho să renunțe la „Gaúcho” și să rămână simplu Ronaldinho.

A mai jucat la Paris Saint-Germain, FC Barcelona cu care a câștigat primul trofeu UEFA Champions League în 2006 și la AC Milan. A devenit cetățean spaniol în ianuarie 2007.

7. Franz Beckenbauer

Franz Anton Beckenbauer [fʁants bɛkən ˌ baʊ̯ɐ] (născut la 11 septembrie 1945 în München ) este un german de fotbal antrenor, manager, și fostul jucător, poreclit Der Kaiser ("Împăratul"), din cauza stilului său elegant, conducerea sa, numele primului său "Franz "(amintind de împărați austriece ), și dominația sa pe terenul de fotbal. El este în general considerată ca cea mai mare fotbalist german al tuturor timpurilor și unul dintre cele mai mari fotbaliști și mai decorat din istoria jocului. [Beckenbauer a fost un jucător versatil, care a început ca un mijlocaș, dar a făcut ca numele său un apărător

6. Zinedine Zidane

Zinedine Zidane (n. 23 iunie 1972), popular poreclit "Zizou" (Zizzu), în limba berberă Ezzin-ed-Din Yazid Zidan, este un fost jucător de fotbal francez de origine algeriană kabâlă. A jucat la echipe de club în Franța și în străinătate, cel mai recent la Real Madrid. Zidane este considerat cel mai bun fotbalist al generației sale, și unul dintre cei mai buni ai tuturor timpurilor. Mijlocaș care prin eleganța driblingului, echilibrul, pasele precise, acuratețea șuturilor și loviturile libere bine a devenit unul dintre cei mai mari artiști ai jocului și un succesor natural al lui Michel Platini în postul de conducător de joc al Franței. Zidane a intrat în atenția internațională în urma celor două goluri înscrise cu capul în finala World Cup din 1998 contra Braziliei, două goluri care au adus Franței primul titlu mondial. Zidane a primit trofeul Golden Ball (Balonul de Aur) fiind considerat cel mai bun jucător al turneului.

Pe 25 aprilie 2006, Zidane a anunțat oficial retragerea sa de la echipa națională a Franței după Campionatul Mondial de Fotbal, Germania 2006

5. Ronaldo

Ronaldo Luis Nazário de Lima (n. 22 septembrie 1976) este un fost fotbalist brazilian, ultima data sub contract cu formația de Liga 1 Braziliana Corinthians.A jucat de 97 de ori în echipa națională de fotbal a Braziliei. A fost supranumit Il fenomeno. Pelé l-a numit printre cei mai mari 125 de fotbaliști în viață, în martie 2004.

4. Johan Cruyff

Johan Cruyff (n. Hendrik Johannes Cruijff, 25 aprilie 1947, Amsterdam) este un fost jucător de fotbal și antrenor. A primit Balonul de Aur de trei ori (1971, 1973, 1974), record deținut alături de Michel Platini , Marco van Basten si Lionel Messi. Cruyff a fost cunoscut ca cel mai bun exponent al filozofiei Fotbal total, dezvoltată de antrenorul Rinus Michels.

După retragerea sa din fotbal, în 1984, a avut o carieră de succes ca antrenor la Ajax Amsterdam și FC Barcelona, rămânând în continuare sfătuitor la ambele cluburi. Fiul său, Jordi a ales tot cariera de jucător de fotbal.

Pe 25 martie 2010 a fost numit președinte de onoare al clubului Blaugrana. Acest privilegiu este pentru el la fel de valoros ca și decernarea balonului de aur.[necesită citare] Acum Barcelona se pare că are 2 baloane de aur

2. Marco van Basten

Marcel "Marco" van Basten (Olandeză pronunția cuvântului: [mɑr.ko ˑ vɑn.bɑs.tə (n)] , 31 octombrie 1964) este un olandez de fotbal manager de fostul fotbalist și, care a jucat pentru Ajax și Milan , precum și olandeză Echipa națională , în anii 1980 și începutul anilor 1990. El este considerat ca fiind unul dintre cele mai mari înainte de toate timpurile si a marcat 277 goluri într-o carieră de profil înalt, care sa încheiat în 1995, ca urmare a unui prejudiciu suferit doi ani mai devreme. El a fost mai târziu, antrenorul principal al echipei Ajax și național olandez.

Cunoscut pentru puterea sa pe minge, conștiința lui tactice și greve spectaculoase și salve , Van Basten a fost numit Fotbalistul European al Anului de trei ori (1988, '89 și '92) și Lumea Jucătorul FIFA al anului în 1992. Van Basten a fost votat opta într-un sondaj organizat de revista săptămânală franceză France Football consultarea fosta lor Balonul de Aur pentru a alege câștigătorii Jucătorul de fotbal al secolului.  În 2004, un sondaj de opinie la nivel national a avut loc pentru cele mai mari 100 de persoane din Țările de Jos ( De Grootste Nederlander ) și Van Basten a fost numărul 25, cel mai mare al doilea pentru un jucător de fotbal  În martie 2007, Sky Sports clasat Van Basten primul pe lista sa de sportivi mari care au avut carierei lor tăiate scurt.

 

1. Michel Platini

Michel Platini François (născut la douăzeci și unu iunie 1955) este un fost fotbal francez jucător și manager, și președintele Uniunii Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA) din 2007.

În timpul carierei sale de fotbalist profesionist, Platini a jucat pentru cluburi Nancy , Saint-Étienne , și Juventus , și a fost un membru al echipei naționale franceze , care a câștigat Campionatul European 1984 , un turneu în care el a fost golgheter și a votat cel mai bun jucator . El a participat, de asemenea, în 1978 , 1982 și 1986 Cupe Mondiale , ajungand in semifinalele în ultimele două. Platini, Alain Giresse , Luis Fernandez si Jean Tigana împreună constituit "Carré MAGIQUE" (în franceză pentru "magia pătrat"), grupul de mijlocasi jucatori care au format inima echipei naționale franceze de-a lungul anilor 1980.

Considerat unul dintre cele mai bune trecatorilor din istoria fotbalului, precum și una din cele mai buni specialiști Free Kick si finisoare, el detine recordul pentru cele mai multe goluri (9) obținute în Campionatul European turnee finale, în ciuda numai apare în ediția 1984. In ciuda faptului ca un mijlocas, el a deținut național golgheterul echipei de top de înregistrare până la atacantul Thierry Henry a depășit 41 marca goluri în 2007.

Theme Designed by Grozavu.ro